GK Quiz on Microsoft Word, Questions and Answers

Microsoft Word, developed by Microsoft Corporation, is a pioneering word processing software that revolutionized document creation. Launched in 1983, it provides a versatile platform for users to create, edit, format, and share documents with ease. With a user-friendly interface, rich formatting options, spell checking, grammar correction, and collaboration features, Microsoft Word remains an indispensable tool for students, professionals, and individuals seeking efficient document management solutions.

GK Quiz on Microsoft Word

Are you fond of Microsoft Word? Do you think you know everything there is to know about this ubiquitous word processing software? Well, now it’s time to test your knowledge! In this article, we have prepared a challenging topic General Knowledge (GK) quiz focused on Microsoft Word, Whether you’re a student, a professional, or just someone who loves tinkering with technology, this quiz will definitely pique your interest and maybe even teach you a thing or two about Microsoft Word.

Q1. In which year was the first version of Microsoft Word released?

A) 1985

B) 1990

c) 1983

d) 1979

S1. Answer. (A) 1985

Sol. The first version of Microsoft Word – Word 1.0 – was launched in October 1983 and was developed by former Xerox programmers, Charles Simonyi and Richard Brody.

Q2. Which file format is the default for saving documents in Microsoft Word?

A) .docx

B) .txt

c) .pdf

d) .doc

S2. Answer. (A) .docx

Sol. Open XML format (. docx/. xlsx/. pptx) is the default format in all supported versions of Microsoft Office and, unless you have a specific reason to use a different format, it is the format we recommend for your Office Recommend to use for files.

Q3. What is the shortcut key to undo the last action in Microsoft Word?

A) Ctrl + Z

B) Ctrl +

c) Ctrl + U

d) Ctrl + A

S3. Answer. (A) Ctrl + Z

Sol. To undo an action, press Ctrl+Z on your keyboard, or select Undo on the Quick Access Toolbar. If you want to undo multiple steps you can press Undo (or Ctrl+Z) repeatedly.

Q4. Which feature in Microsoft Word allows you to view two documents simultaneously?

A) Split View

B) side view

c) dual mode

d) parallel view

S4. Answer. (b) slide-by-slide view

Sol. Select View > View Side by Side. If you scroll up or down, others scroll too. If you want them to scroll separately, select Synchronous Scrolling to turn it off.

Q5. What is the function of ‘Find and Replace’ feature in Microsoft Word?

a) Finding specific words or phrases in a document and replacing them with another word or phrase.

b) Finding grammatical errors in the document.

c) To change the font style and size of the selected text.

d) Inserting a hyperlink in the document.

S5. Answer. (a) Locating specific words or phrases in a document and replacing them with another word or phrase.

Sol. Find and Replace helps you find a word or format in a document and lets you replace all instances of a word or format.

Q6. Which of the following is not a font style in Microsoft Word?

a bold

b) italic

c) underline

d) shadow

S6. Answer. (d) shadow

Sol. Shadow is not a font style in Microsoft Word.

Q7. Which function key is used to spell check a document in Microsoft Word?

A) F7

B) F8

c) F9

d) F10

S7. Answer(A)

Sol. The F7 key is commonly used to spell check and grammar check a document in Microsoft programs such as Microsoft Excel, Microsoft Word, Microsoft Outlook, and other Office products. Shift + F7 runs thesaurus check on the highlighted word.

Q8. Which ribbon tab is used to insert tables and pictures in Microsoft Word?

A) insert

B) home

c) design

d) see

S7. Answer. (a) insert

Sol. The Insert tab is used to insert or add additional features to the document such as pictures, shapes, pages, symbols, etc.

Q9. What type of software is Microsoft Word?

A) Database Management System (DBMS)

B) spreadsheet application

c) word processor

d) operating system

S9. Answer. (c) word processor

Sol. Microsoft Word is a word processor type software application. The first ‘word-processing’ device was patented by Henry Mill. The mail merge feature is usually associated with word processors. Files created in MS Word are known as documents.

Q10. Which keyboard shortcut inserts a new page break?

A) Ctrl + B

B) Alt + P

c) Shift + Enter

d) Ctrl + Enter

S10. Answer. (d) Ctrl + Enter

Sol. Ctrl+Enter is used as a shortcut key to insert a new page break.

General Knowledge Quiz, Questions and Answers on Microsoft Word_40.1

Leave a Comment